A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Городоцької сільської ради Рівненського району Рівненської області

Вареничні посиденьки в Городоцькій громаді

Дата: 30.01.2024 14:32
Кількість переглядів: 13

З–поміж великої кількості зимових свят найочікуванішим та найвеселішим завжди був і залишається день Святого Андрія.

У народі вважали, що Андрія – це передовсім молодіжне свято. Вечорниці для українців завжди були одним із найпопулярніших способів знайти собі пару. Хлопці і дівчата з нетерпінням чекали на Андріївські вечорниці та готувалися заздалегідь. Самі гуляння супроводжувалися веселими танцями, співами та залицяннями.

Також дівчата гуртом випікали калиту та накривали святковий стіл де стояли вареники з різними начинками, пиріжки, узвар, різні смаколики, а потім приходили вже й хлопці. Парубки вправлялись у відкушуванні калити, а найкмітливіші переказували різні цікаві оповідки. Дівчата Городоцькоі громади частували запрошених гостей варениками приготовленими власноруч.

Вареники – варене тісто з начинкою, одна з найпоширеніших страв в Україні. Начинки можуть бути різними – сирні, м’ясні, з різноманітних овочів, фруктів або ягід. Також і тісто для вареників може бути багатьох видів. Найпростіше і найбільш традиційне тісто готується з борошна, води, солі і яєць. Замість води можна використовувати молоко. Тісто на вареники має бути еластичним – щоб легко ліпилося, і водночас міцним – щоб вареники не розварювалися.

Та який би рецепт ви не обрали, борошно перед приготуванням слід обов’язково просіяти, щоб наситити його киснем. Для еластичності можна додати в тісто трішки олії. Обов’язково потрібно добре вимісити тісто, щонайменше 10 хвилин.

У будь-який спосіб вимішеному тісту обов’язково слід «відпочити» близько 30 хвилин – це допоможе стати йому більш еластичним, «слухнянішим». Для цього сформуйте тісто в кулю, накрийте рушником із натуральної тканини і залиште в теплому місці. Приступаючи безпосередньо до ліплення вареників, ще раз легенько вимісіть його руками. Не забувайте мати в запасі ще склянку-дві борошна – для робочої поверхні і для рук.

Вечорниці на свято Андрія зараз відзначають уже не так гучно, проте традицію проведення вечорниць і ворожіння в ніч на Андрія на ній громаді вдалось зберегти й до сьогодні.

Переглянути св'яткування Андріївських вечорниць можна у Facebook за посиланням:

Андріївські вечорниці 2022

Андріївські вечорниці 2023



« повернутися

Вхід для адміністратора