A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Городоцької сільської ради Рівненського району Рівненської області

Дощовиця – ідеальний та оригінальний подарунок для друзів та близьких!

Дата: 12.03.2024 10:43
Кількість переглядів: 229

Усі ми добре знаємо, що в житті не має нічого сталого – усе тече, час змінюється,  міняється світ навколо. Сьогодні наша розповідь  про молоду, талановиту майстриню, жительку с. Городок Ганну Гром’як.

Ганна виготовляє унікальний музичний інструмент, який імітує заспокійливі звуки дощу, а також відтворює звуки, які асоціюються з шумом води.

Цей незвичайний музичний інструмент має назву – Дощовиця (Палиця Дощу, Флейта Дощу, Музика Дощу, англ. Rainstick).

Народилась Ганна у селі Решуцьк, за фахом вона технолог швейних виробів.

Зі слів майстрині, займатися виготовленням інструменту розпочала від подарованого на день народження подарунку «Палицю дощу». Їй настільки сподобався подарунок, що вирішила виготовляти свої Дощовиці.

Пані Ганна для своїх музичних інструментів використовує порожнистий стовбур борщівника. За ним їздить до тараканівського форту неподалік від села Тараканів Дубенського району Рівненської області.

Найкращий час збору – осінь, тому що у той час борщівник вже не жалить і не пече, бо втрачає свою отруйну силу.

Вдома добре мию ті стебла,  просушую, шліфую і покриваю дерев’яним лаком. Після того одну сторону стебла закриваю винним корком, герметизую клеєм, воском, тоді проколюю шилом отвори, в які вставляю зубочистки з бамбуку зигзагом, і засипаю всередину крупи: пшоно, рис, гречка, сочевиця, горох або бісер, пісок.

Від того, що всередині, залежить майбутній звук інструмента. Коли підібрала звучання, аналогічно закриваю другу сторону стебла, і оздоблюю інструмент використовуючи лляну нитку, шкіру, пір’я.

Також Ганна Гром’як, у вільний від роботи час, окрім виготовлення дощовиці, захоплюється вогняним шоу, вишивкою, в’язанням, висипає картини з бурштину …

 



« повернутися

Вхід для адміністратора